top of page
Maailma

Maailma

Middayn maailma on lähellä meidän tavallista maailmaamme. Vuosi on 2023, samat haasteet näkyvät politiikassa, ympäristössä ja sodissa. Ihmiset rakastuvat, ovat onnellisia, kokevat suruja. He menevät kouluun, matkustavat lomilla, saavat lapsia, voittavat lotossa, heiltä leikataan umpisuoli.

Mutta yksi asia on toisin: yliluonnollinen on luonnollista. Noin yhdellä kymmenestä on erityisiä kykyjä; voimakkaat velhot ovat suurin piirtein yhtä yleisiä kuin aivokirurgit. Ihmiset ovat normi, mutta on muitakin olentoja: haltioita, merenväkeä, henkiä, ennustajia, peikkoja ja demoneita. Joillain alueilla jopa yksi kolmesta voi olla elikko
[väheksyvä] - muodonmuuttaja tai vaikka nymfi.

Taikuutta ei kuitenkaan näe jatkuvasti. Magia vaatii paljon energiaa ja sen oppiminen vie vuosia. Maailmalla kiertää vaikuttavia sirkusmaageja ja jokaisessa isossa sairaalassa on taikaparantajia; okkulttisia tieteitä opetetaan yliopistoissa. Silti, maailma on hitaasti siirtymässä pois esoteerisestä, sillä mekaaniset tieteet ovat halvempia ja helpompia massatuotannossa. Monet noidat ja velhot ovatkin muuttaneet syrjäisiin paikkoihin, rauhaan kauas pois ihmisten hälisevistä riidoista.

Trivial Pursuitissa on, tietysti, okkulttinen aihealue.

dom_w24g_crawdeen.jpg
dom_w24g_fernaxe1.jpg

Elokuva

The Demon of Midday on fantasiaseikkailu, jossa keskeistä on protagonisti Fernin toive löytää apua demoniseen riivaukseen, joka hitaasti tuhoaa hänen mieltään ja työntää rakkaita ihmisiä kauemmas. Fernin suurin pelko ei ole kuolema, vaan etteivät kumppani Bear tai ystävät enää hyväksyisi häntä. Midday on allegoria mielenterveysongelmista; tarinankerronnan tasolla kaikki 'todellinen' tapahtuu fantasiamaailman kontekstissa, jossa muodonmuuttajat, haltiat ja noidat ovat todellisia. Satuhahmot symboloivat tosimaailman ilmiöitä, kuten Fernin masennuksen kiteytyminen näkyväksi demoniksi tai Itä-Euroopan satujen pahamaineisen Baba Yaga -noidan antama terapia - mikä heijastaa hoitojen huonoa saatavuutta. Midday on näin myös yhteiskunnallista kritiikkiä.

Vanhoissa shamanistisissa kulttuureissa uskottiin että sairaudet ovat pahojen henkien aiheuttamia. Potilas menetti pieniä paloja sielustaan paholaisille, jolloin heidän terveydentilansa hiljalleen huononi. Shamaani pystyi kurottamaan henkimaailmaan unessa ja taistelemaan henkien kanssa, saaden takaisin paloja potilaan sielusta. Tämä kuulostaa kiehtovan paljon psykoterapialta, ja tämä antropologinen näkemys sairauksista toimi tarinan lähtökohtana. Midday haluaa esittää hiljaisen henkilökohtaisen kamppailun sankarillisena etäännyttämällä tarinan mystiseen ja herooiseen.

Toivomme myös, että fantasia tekee psykologisesta tarinasta kiinnostavamman nuorille katsojille, joita terapiaselostus ei välttämättä innosta - ja kertoo silti, että masentunut voi olla sankari.

Elokuva

Teemat - ohjaajan sana

Middayn teema on hyvin henkikökohtainen, sillä olen sairastanut - ja toipunut - vakavasta masennuksesta. Olin onnekas, koska minulla oli välittävää tukea ja onnistuin löytämään erittäin hyvän terapeutin. Tällä elokuvalla haluan sanoa, että sairauden voi voittaa ja unelmia pystyy vielä toteuttamaan, vaikkei siihen nyt uskoisi.

Elokuvantekijällä on sekä mahdollisuus että velvollisuus vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Ei moraalista luennoimalla, vaan tekemällä mukaansatempaavia tarinoita joissa on tärkeä viesti - jotain missä Steven Spielberg on loistava. Silloin viesti kuuluu monille ja yhteenkuuluvuus hahmoihin auttaa ymmärtämään sitä.

Masentunut ei ole luuseri. Kamppailu vaatii valtavan suurta voimaa ja avun etsiminen huimasti aikaa ja jaksamista - kuin tutkinnon suorittaminen tai yrityksen perustaminen. Middayssa henkiset esteet on ulkoistettu fantasiamaailman kuvastoksi ja sisäinen kamppailu muuttuu fyysiseksi tappeluksi - koska siltä se tuntuu.

Kauhufantasia on luonnollinen genre masennuksen kuvaamiseen, koska sankarin matka, hirviöt, epätoivo ja kuolemanvaaralliset taistelut ovat sairauden ydintä. Lisäksi fantasia voi auttaa löytämään laajemman yleisön kuin realistinen psykologinen draama.

Onnistuminen innostavan tarinan luomisessa on tietysti ykköstavoite, ja palkinto festivaalilta tuntuisi toki hyvältä. Mutta erityisesti toivon, että Midday loisi keskustelua terapiaan pääsyn vaikeudesta ja auttaisi haihduttamaan mielenterveystabua. Ehkä maailma tulee paremmaksi kauhufantasiaa katsomalla.

- Fýr

dom_w24g_arenagroup2_edited.jpg
Teemat
dom_w24g_FernBYtree2.jpg

Katsomaan?

Vuoden 2024 aikana The Demon of Midday kiertää toivottavasti monilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Tiedotamme ajoista ja paikoista Middayn somekanavilla heti kun tiedämme. Seuraathan meitä somessa!

2025 Midday tulee katsottavaksi netissä
Bright Fame Channelilla.

Jos haluat kutsua meidät leffafestareille tai muuten järjestää näytöksen, olethan
yhteydessä Bright Fame Picturesiin.

Instagram link
Facebook link

Genre: Fantasia/draama   Kesto: 34:06  Kieli: Englanti
Esitysformaatit: 4K/2K Stereo h.264/DCP   Kuvasuhde: 2.39:1

How-to-see
dom_w24g_strip_by-tea.jpg

Still-kuvia

Behind the Scenes -kuvia

dom_w24g_strip_arenanorth.jpg
Stills
DOM_logo_grand_edited_edited_edited.png
DOM_logo_arctic.png
DOM_logo_potravino_edited_edited.png
DOM_logo_someron_edited.png
DOM_logo_AAU_edited.png
DOM_logo_mazurska2_edited_edited.png
DOM_logo_lime_edited_edited_edited.png
YHTEYSTIEDOT

Sleeper Service Productions

hmr@iki.fi

© 2024 by Fýr and Sleeper Service Productions

I'm a currently unneeded info line. Smile if you see me!

DOM_logo_famu_edited_edited.png
bottom of page