top of page

Tausta

The Demon of Midday on Fýr Romun ohjauksen lopputyö FAMU:un, Prahan elokuvakouluun. Kyseessä on poikkeuksellinen kouluelokuva sekä teknisen vaativuuden että tuotannon pitkäjänteisyyden osalta. Elokuvan on tarkoitus herättää mielenkiintoa laadukkaan tuotannon, voimakkaan visuaalisuuden että monitasoisen tarinan kautta.

Midday kertoo Fernistä, nuoresta naisesta, joka yrittää selvitä demonin riivauksesta. Demoni repii hänen sielustaan paloja ja karkottaa rakastavat ihmiset.

 

Elokuva on fantasiaseikkailu, mutta myös allegoria masennuksesta ja hoidon saamisen vaikeudesta. Tarina pohjautuu ohjaajan omaan kokemukseen vaikeasta sairaudesta.

Drawing of the Demon abusing Fern

"Haluan kertoa elokuvalla, että kamppailu masennuksen kanssa ei tee ihmisestä luuseria. Päinvastoin - se on taistelu, jossa tarvitsee osaamista ja vahvuutta joka päivä. Fern taistelee ja selviää, koska on fiksu ja sitkeä."

Vanhat shamanistiset kulttuurit uskoivat, että sairaudet olivat pahantahtoisten henkien aiheuttamia. Masennus syntyi, kun sielusta revittiin pois pieniä paloja, jolloin ihmisen persoonallisuus ei enää pystynyt toimimaan. Shamaani saattoi unimaailmassa kurkottaa henkien tasolle ja vaatia sielun takaisin. Tämä kuulostaa kiehtovan samanlaiselta kuin psykoterapia. Antropologit arvioivatkin, että "primitiiviset" shamaanit olivat itse asiassa aika hyviä henkisten ongelmien parantajia. Tämä perimätieto toimii pohjana riivauksen mekanismeille Middayn okkultistisessa maailmassa.

"Tiedän mitä Fern tuntee; ettei ole minkään arvoinen, eikä kukaan voi rakastaa. Silloin ihminen työntää auttajat pois. Kun vihdoin uskoo, että virhe on synkissä ajatuksissa, voi saada takaisin uskon itseensä. Silloin palaa kyky vastaanottaa rakkauttakin."

Middayn viesti on, ettei sairautta tarvitse hävetä. Kamppailu ei ole heikkoutta vaan kertoo rohkeudesta ja sinnikkyydestä. Myös avun pyytäminen on sankaruutta. Pelkojen ja ennakkoluulojen ylittäminen on voitto,
tarina muuttuu tragediasta seikkailuksi.

Midday_snap_prev_08_Baba_Yaga_edited.jpg
YHTEYSTIEDOT

Sleeper Service Productions

hmr@iki.fi

Fýr Romu

fyr@iki.fi

© 2021-2023 by Fýr ja Sleeper Service Productions

bottom of page